W czym może być pomocny krokosz barwierski?

Dla wielu krokosz barwierski to tylko roślina z rodzaju oleistych. Jest ona rozpowszechniona w rejonie Morza Śródziemnego. Roślinę tą wykorzystywano przede wszystkim jako środek barwiący tkaniny i środki spożywcze. Nawet jej wytłoczyny są wykorzystywane jako pasza.

Krokosz barwierski jest znany głównie z posiadania czerwonego barwnika z grupy flawonoidów. Tymczasem mało kto wie, że we wcześniejszych epokach roślina ta była stosowana jako tańszy zamiennik szafranu. Współcześnie krokosz jest uprawiany z uwagi na uzyskiwany z niego olej, który zawiera:

  • kwas linolowy (70%),
  • kwas linolenowy oraz
  • witaminę E.
Vitamin E photo
Autor zdjęcia: theogeo

Tymczasem krokosz barwierski może wpływać na nasze zdrowie. Odpowiednie stosowanie tej rośliny pozwala na:

  • obniżenie poziomu glukozy,
  • zapobieganie cukrzycy,
  • zmniejszenie poziomu cholesterolu,
  • zapobieganie miażdżycy,
  • uregulowanie rytmu wypróżnień czy
  • zahamowanie stanów zapalnych.

Dodatkowo olej z krokosza barwierskiego umożliwia naturalną pielęgnację naszej urody dzięki sporej zawartości witaminy E, która zapobiega szkodliwym działaniom wolnych rodników. Dzięki swoim właściwościom roślina ta jest wykorzystywana zarówno w kuchni jak i kosmetyce, a nawet lecznictwie. Olej z krokosza jest pomocny przy takich kłopotach jak:

  • sucha skóra,
  • łuszczyca,
  • trudno gojące się rany lub
  • obniżenie odporności.

Krokosz barwierski jest dostępny w takiej postaci jak:

  • suchy surowiec,
  • gotowe preparaty,
  • olejki.

Natomiast napar z kwiatów krokosza jest polecany przy takich dolegliwościach jak:

  • bolesna menstruacja,
  • bóle brzucha,
  • skąpe miesiączki lub brak miesiączki,
  • słabe krążenie czy słabe naczynia krwionośne,
  • w sytuacjach zwiększonego napięcia nerwowego i stresu.